Přátelé a rodáci Milovic o.s.

Historie a současnost města Milovice

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Ptactvo v zemědělské krajině

Email Tisk PDF

Počty ptačích populací v Česku se snižují

Početnost populací běžných druhů ptáků v Česku mezi lety 1982 až 2014 poklesla o 7,6 %. Populace lesních druhů ptáků klesla o celkem 18,9 %. U populací ptáků zemědělské krajiny byl zaznamenán pokles o 27,5 %. Trend ukazuje na to, že v ČR dochází ke zhoršování stavu krajiny a snižování biodiverzity.

Ptáci zemědělské krajiny - Po roce 1989 se dočasně snížila intenzita zemědělského hospodaření, což se projevilo rychle ve zvýšení početnosti ptáků v zemědělské krajině. Po ekonomické konsolidaci zemědělství následoval opět prudký úbytek. Početnost ptáků zemědělské krajiny tak klesala z úrovně cca 99 % roku 1982 ke konečnému stavu 72,5 % v roce 2014.

Běžné druhy ptáků - Jejich pokles pokračuje - v roce 2014 až na úroveň 92,4 % oproti roku 1982.

Lesní druhy ptáků - Jejich počty se snižují už desetiletí stabilním tempem až na úroveň 81,1 % v roce 2014. Striktně lesní druhy (biotopoví specialisté) snižují početnost a nahrazují je široce rozšířené druhy. Vzácné a úzce specializované druhy se stávají ještě vzácnějšími, biodiverzita na místní a regionální úrovni se snižuje.

Niva Mlynařice

Zamokřený pozemek v blízkosti potoka by mohl být vhodným místem pro hnízdění ptactva, které je v okolní zemědělsky intenzivně využívané krajině významně omezeno. V současné době je tato plocha z velké části zarostlá nepůvodním porostem javoru jasanolistého, který potlačuje původní druhy stromového i keřového patra, čímž se snižuje druhová rozmanitost porostů i živočišných společenstev.

Rádi bychom přispěly ke znovuosídlení polní krajiny dutinovými druhy ptactva a proto bychom Vás chtěli zde umístit ptačích budky.  Pro umístění by byly vybrány vzrostlé stromy původních druhů stromů (olše, osika, topol černý, hrušeň polnička aj), v okolí tohoto stromu by byl na ploše cca 3x3 metry vysekán náletový porost, zejména již zmíněného invazivního druhu javoru jasanolistého,topolu kanadského, t.vlašského, akátu.

 

V současnosti jsme získaly souhlas s umístěním budek od majitelů pozemků na zamokřených plochách v Milovicích pod statkem (od mostu na Stratov k vodárně) a v Benátecké Vrutici (za čističkou OV).

 


Aktualizováno Pátek, 27 Květen 2016 14:50